kisah kejayaan

Nama 

ROSLIZA BINTI MOHAMAD NOR
Umur : 28 TAHUN
Ahli  : 15 MAC 2010

 

Latar belakang

-Rosliza Binti Mohamad Nor berumur 28 tahun seorang ibu muda yang mempunyai seorang anak yang comel.Mula menceburi bidang perniagaan online kerana berminat dlm bidang masakan dan makanan.Mula mengambil tempahan makanan untuk jamuan sekolah dan pejabat, tahlil dan sebarang majlis lain sebanyak50 pax hingga 300 pax. Selain itu, beliau juga menjual roti kebab lebih kurang sebanyak30 pax per day siap dihantar kepada pelanggan. Beliau juga ada menjual baju kurung online juga mendapat sambutan yg agak baik dan boleh menambah sumber pendapatan.Medium iklan yang digunakan adalah WhatsApp,Facebook Perniagaan online sebenarnya dapat memberikan informasi produk kepada pelanggan dengan cepat dan iklan tanpa bayaran yg tinggi malah mampu menarik lebih ramai pelanggan untuk membeli dan menempah produk. Generasi Yang Agak Tidak Jauh Dengan Teknologi, Mudah Kenal Dan Faham, Hanya Perlu Dilorongkan Bantuan-Bantuan Yang Ada Mungkin Beliau Terlepas Pandang.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

-Seorang Ibu muda yang kuat semangat dan tidak jauh dari teknologi, banyak medium yang digunapakai oleh beliau untuk memasarkan barangan dan mencari pendapatan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI

-Beliau hanya perlu suntikan semangat berniaga selain memperkenalkan platform-platform baru seperti “online marketing” myshop, Beliau juga diberikan kelas-kelas bimbingan lain, ini bagi mempersiapkan beliau dengan pengetahuan berkenaan online marketing dan menyuntik semangat usahaniaga beliau.

 

Apa yang dipelajari melalui PI

  • -My shop dashboard
  • -Keselamatan diatas talian
  • -Fotografi

Bagaimana PI membantu perkembangan perniagaan/ peningkatan tahap kemahiran ICT

  • -Memberi kelas tambahan
  • -Bimbingan yang berterusan
  • -Menyediakan peralatan fotografi

 

Maklumbalas

Pengurus/ Penolong Pengurus PIbanyak membantu beliau dalam meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam ICT. Selain dari membuka lebih banyak idea dan platform dalam perniagaan online.Pihak PI juga menyediakan ruangan kelas apa yang diperlukan oleh usahawan-usahawan seperti saya bagi menambah baik perniagaan.